De Ragdoll

Ragdolls zijn forse katten. Hun vacht is halflang en zijdezacht. Pas rond het derde jaar is de kat volgroeid en uitgekleurd. Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Ze zijn heel sociaal en erg op mensen gericht. Ragdolls zijn ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk.

Geschiedenis

De Ragdoll is ontstaan in de jaren zestig in de Verenigde Staten. Ann Baker is toen begonnen met het fokken met een witte Angora-achtige poes. Deze kat, Josephine genaamd, was van de buurvrouw van Ann Baker. Josephine had al meerdere nesten kittens gehad die allemaal wild waren. Josephine werd aangereden door een auto maar overleefde het ongeluk. Eenmaal thuis kreeg zij na korte tijd weer een nest kittens. In tegenstelling tot de kittens van voor het ongeluk waren deze kittens zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. De eerste kat die ze meenam noemde ze Buckwheat. Naast Buckwheat leende Ann een oudere broer van hem om in te zetten in het fokprogramma van haar nieuwe lijn. Dit was de zwart bruine Pers met de naam Blackie. Naast Blackie zag Ann nog een andere kat: een indrukwekkende kater met de uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, al was hij dat niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beide waren zoons van Joshepine maar volgens Ann van verschillende vaders.
De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong van deze kat verder te achterhalen. De afkomst van Buckwheat, een effen zwarte poes, was wel bekend. Zij was een dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een Burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour, haar vader was Daddy Warbucks.
Met Buckwheat en Fugianna in eigendom en het recht op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk voor Ann. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde het nieuwe ras Ragdolls. In 1975 liet Ann 'Ragdoll' registreren als trademark.

     

Uiterlijk

Een Ragdoll is een forse kat. Ragdoll betekent letterlijk 'lappenpop' in het Engels. Het ras heeft deze naam gekregen omdat de kat zich letterlijk in de armen van zijn baasje laat hangen.
Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijker worden. Pas rond het derde jaar is de kat uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan ongeveer 5 tot 10 kilo, een volwassen poes weegt tussen de 3 en 6 kilo.
Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl de rest van het lichaam lichter gekleurd is. De ogen van de Point Ragdolls zijn blauw.
De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie. Al deze kleuren komen ook in lynx (tabby) voor.
De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.
Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter van kleur en is crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit in de vacht hebben.
Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.
Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte V. De staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten horen wit te zijn.

Karakter

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Het zijn echte schootzitters. Ze volgen je vaak trouw waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, zijn erg op mensen gericht en ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook erg goed vinden met andere dieren. Het zijn zeer geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin stellen ze ook op prijs.

Gezondheid van de Ragdoll

Dieren kunnen net als mensen ziek worden. En sommige ziektes kun je opsporen en sommige niet. Dat geldt ook bij katten en dus ook voor Ragdolls. Bij de Ragdolls komen o.a. de volgende erfelijke ziektes voor waar fokkers op kunnen testen: HCM (verdikking hartwand), PKD (cystes in nier) en CIN (schrompelnieren). Door het uitvoeren van DNA-testen en het doen van Echografische testen (mogen niet ouder dan 1 jaar zijn van beide ouders) kunnen de risicovolle dieren uitgesloten worden voor de fok.  Het is belangrijk dat u de uitslagen van de testen ziet voordat u tot aankoop van een ragdoll overgaat! Komt de fokker met een uitvlucht of kan hij deze niet overleggen weet u dat er een mogelijkheid bestaat dat de dieren niet getest zijn.

Omdat een Ragdoll een levend wezen is kan er nooit garantie gegeven worden dat de kat niet ziek zal worden. Maar de fokker heeft er ten tijde van aankoop in ieder geval wel alles aan gedaan om dit te voorkomen.