Tips om een gezonde Ragdoll te kopen:

Koop nooit een kitten zonder stamboom

De kosten voor een stamboom zijn slechts € 15,00. Er zal geen enkele fokker zijn die een kat zonder stamboom verkoopt om daarmee € 15,00 te besparen, zeker als u weet dat er al vele euro's uitgegeven zijn aan de gezondheid, het welzijn en alle testen die vooraf al hebben plaatsgevonden. Er is eigenlijk maar 1 reden waarom een kat geen stamboom krijgt, namelijk dat de kat of fokker geen recht heeft op een stamboom.

De reden dat er geen stamboom afgegeven wordt kunnen verschillende oorzaken hebben;
* de kat is een mix van andere rassen waardoor u geen Ragdoll koopt maar een duur betaalde langharige huis-tuin- en keukenkat die u ook bijna gratis in het asiel had kunnen uitzoeken (ook kittens!).
* de fokker neemt het niet nauw met het welzijn van de moederpoes waardoor er teveel nestjes te snel achter elkaar volgen en de vereniging geen stamboom afgeeft in de hoop de fokker zich bewust te laten worden van zijn mishandeling.
* de fokker is geen lid van een vereniging (kosten slechts tussen 15 en 30 € per jaar afhankelijk van de vereniging) 

Zo zijn er nog meer redenen op te noemen maar na het het lezen van bovenstaande begrijpt u natuurlijk al dat het niet klopt dat een "raszuiver" kitten zonder stamboom wordt aangeboden.
Een fokker die geen lid is van een vereniging is kan doen wat hij/zij wil, er is geen enkele controle op het welzijn van de dieren.
Zieke fokdieren die niet of maar half getest zijn, erfelijke afwijkingen die er (later) uit komen met alle gevolgen van dien voor de kittenkoper.

Het gaat deze fokkers niet om het welzijn van de dieren. Vaak betaalt u minder dan een kat met stamboom maar dit verschil wordt meteen teniet gedaan als u met uw kitten naar de dierenarts moet omdat het kitten nog niet volledig gevaccineerd/ontwormd/gechipt is en als het bij deze kosten blijft heeft u veel geluk. Vaak bent u uiteindelijk veel duurder uit en helaas is het soms nog maar de vraag of alles goed komt.

Het is een risico om hier kittens vandaan te halen. Verwacht van deze fokkers geen meeleven, verdere informatie of garantie zodra u het kitten meegenomen heeft naar huis. Ik raad u daarom aan zich goed te laten informeren voordat u bij een kitten gaat kijken want als u eenmaal in die lieve oogjes gekeken heeft wordt het moeilijk om nee te zeggen.

Wees in elk geval verstandig en vraag altijd om een optie en bedenktijd zodat u thuis in alle rust na kunt denken, informatie over de fokker kunt verzamelen en u weloverwogen tot aanschaf over kunt gaan zodat u zeker weet dat u niet mee helpt aan het in stand houden van dit dierenleed. U maakt een grote fout als u al aanbetaalt bij het eerste bezoek, waar deze fokkers vaak op aandringen.

Koop nooit een kitten waarvan de ouders alleen via DNA zijn getest

Koop nooit een kitten als de ouders alleen via DNA zijn getest op erfelijke hart en nierziekten. Er zijn nog maar enkele mutaties bekend en er zullen nog veel meer ontdekt moeten worden voor deze test echt betrouwbaar wordt. Zie deze link. Het is dus nog steeds mogelijk dat uw kitten HCM krijgt die veroorzaak wordt door een ander gen. 

Koop een kitten waarvan de ouders via echo en DNA zijn getest

Dieren kunnen net als mensen ziek worden. En sommige ziektes kun je opsporen en sommige niet. Dat geldt ook voor katten en dus ook Ragdolls. Bij de Ragdolls komen o.a. de volgende erfelijke ziektes voor waar fokkers op kunnen testen: HCM (verdikking hartwand), PKD (cystes in nier) en CIN (schrompelnieren). De enige betrouwbare methode voor het opsporen van hart en nierziekten is het maken van een echo van hart en nieren van beide ouders door een erkend specialist  (zie deze link). De laatste echo mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Zo'n echo kost ongeveer 165 € per kat en daar wordt door een goede fokker nooit op bespaard omdat de risicovolle dieren zo uitgesloten kunnen worden voor de fok.  Het is belangrijk dat u de uitslagen van de testen ziet voordat u tot aankoop van een Ragdoll overgaat! Komt de fokker met een uitvlucht of kan hij deze niet overleggen weet u dat er een mogelijkheid bestaat dat de dieren niet getest zijn.

Omdat een Ragdoll een levend wezen is kan er nooit garantie gegeven worden dat de kat niet ziek zal worden. Maar de fokker heeft er ten tijde van aankoop in ieder geval wel alles aan gedaan om dit te voorkomen.

Koop een kitten bij een goede fokker

Heel veel mensen zullen in eerste instantie uitkomen bij Marktplaats. Op Marktplaats vind je een heel divers aanbod van Ragdolls en kruisingen met Ragdolls die gefokt zijn door broodfokkers en "fokkers" en heel incidenteel zit er ook een goede fokker tussen. Niet echt een goede start voor een zoektocht. Helaas staren veel mensen zich toch blind op prijs (goedkoop, korting, aanbieding) en lieve foto's. Maar in feite gaan deze dieren vaak veel te vroeg bij de moeder weg, zijn ondervoed, hebben niet alle controles of entingen gehad en kunnen ziek zijn (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Een goede fokker is lid van een kattenvereniging waar hij/zij geregistreerd staat met de cattery en waar hij/zij stambomen aanvraag voor ieder nest. Vaak is een fokker ook aangesloten bij een rasvereniging speciaal voor het ras wat hij/zij fokt. Voor de Ragdoll zijn dat bijvoorbeeld: de Ragdoll Club BeNeLux, De Ragdoll Vereniging Nederland, Dutch Ragdoll Club en All Beautifull Ragdoll Lovers. Via deze verenigingen kunt u kijken welke fokkers aangesloten zijn en welke bij u in de buurt zitten.

Denk nu niet; de fokker geeft stambomen uit en staat op de site van een rasvereniging, dus het is een goede fokker. Nee, want het hangt van veel meer factoren af.

We hebben al over testen gesproken; zorg dat de cattery waar u op bezoek gaat test op erfelijke ziektes en sta erop dat u deze resultaten ook mag inzien. Vergewis u ervan dat de testen ook daadwerkelijk van de ouders zijn door de chipnummers te controleren met die op de stamboom.
Hygiëne in de cattery is heel erg belangrijk. Er wordt een beroep gedaan op kittenkopers om niet meerdere catteries op een dag te bezoeken i.v.m. infectiegevaar. Kittens zijn heel vatbaar. Sta er dan ook niet van te kijken als verzocht wordt om je schoenen uit te doen en de handen te desinfecteren voordat men bij de kittens mag. Vergewis u ervan dat de ruimte waar de kittens zijn schoon is en dat de kattenbak ook wordt bijgehouden. Zien de ouderdieren en de kittens er gezond uit, zijn ze niet vies van bijvoorbeeld diarree (een dracht kan voor de moederpoes heel zwaar zijn, waardoor ze er minder florissant uitziet; houd hier ook rekening mee). Worden de kittens wel goed gesocialiseerd? Zitten ze bijvoorbeeld in een aparte ruimte de hele dag zonder veel menselijke aandacht of gangbare huiselijke geluiden? Of worden ze echt gesocialiseerd met kinderen en andere huisdieren en maken ze alles mee in de huiskamer.

Een goede fokker is een fokker die openheid geeft, eerlijk is en vooral rechtvaardig is. Een goede fokker laat zijn kittens pas verhuizen naar nieuwe eigenaren als het minimaal 13 weken oud is. Het kitten heeft dan 2 entingen gehad, is meerdere malen ontwormd, heeft een Europees paspoort, is gechipt en heeft een stamboom.

Al met al kan er geen beter advies gegeven worden dan om uw gevoel en verstand te volgen bij de aanschaf van een kitten. Voelt het niet goed, heeft u geen klik met de fokker, voelt u zich niet op uw gemak bij de fokker, koop daar dan geen kitten. Koop zeker geen kitten omdat u het zielig vindt voor het kitten of omdat het kitten alleen overblijft in het nestje. Er zijn al vele kittenkopers u voor gegaan die diezelfde fout hebben gemaakt met alle gevolgen van dien.

Koop een kitten met een contract

Een goede fokker verkoopt zijn kittens met een contract. Hier in staat bijv. als het kitten binnen een bepaalde termijn overlijdt, hoe de fokker u dan tegemoet komt. Ook kan er instaan dat u uw kater of poes moet laten castreren voor een bepaalde leeftijd. Het is verstandig om het contract door te lezen, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. U kunt dit contract zien als een goede zorg voor de kittens. De fokker wil namelijk het beste voor zijn/haar kittens.

Koop een kitten als fok- en/of show of gezelschapsdier

Voordat u gaat zoeken naar een Ragdoll-kitten is het ook goed om te weten of u wellicht ook eens naar een kattenshow wilt met uw kat. Dan is het natuurlijk wel leuk als het kitten dan ook een goede aftekening heeft en showwaardig kan zijn. Nu kan er nooit gegarandeerd worden door fokkers dat het kitten ook 100% geschikt is voor shows, het kan natuurlijk ook zo zijn dat de kat shows helemaal niet leuk vindt. Het kitten is nog klein en er kan qua bouw ook nog alle kanten op. Maar wel kan er gekeken worden of het kitten potentie heeft om show te doen. Geef dit van tevoren aan bij de zoektocht, zodat de fokker kan kijken of er een showwaardig kitten is.

Heeft u ook fokplannen met het kitten, dan is het goed om te weten dat een goede fokker dit niet zomaar zal toestaan. Een goede fokker is zuinig op zijn lijnen en wil dat er goed op voort geborduurd wordt door fokkers die een gelijksoortige zienswijze hebben. En het kan ook zijn dat de fokker zelf ook voorbehouden heeft uit een eerder contract van de ouderdieren.

Er komt zoveel meer kijken bij het leuk hebben van een nestje. Het is meer dan poes+kater = kittens. U zult een catterynaam aan moeten vragen. U zult de stamboom van de poes moeten leren kennen. Welke kater ga je gebruiken en waarom? Wat is de toegevoegde waarde van juist die combinatie.

Hoe zit het met de ziektes in die stambomen? En wat als het misgaat? Zijn er genoeg financiële middelen om de klappen op te vangen van een keizersnede? Kunt u wel afstand doen van kittens en de gevolgen dragen van een ziek kitten of een plaatsing bij mensen die ervan af zien?

Als u bovenstaande overwogen hebt en toch kiest voor een fokkitten zal dat bij de fokker aangegeven moeten worden. Vaak zullen er voorbehouden in het contract opgenomen worden waar u aan moet voldoen. En de prijs van een kitten zal veel hoger liggen dan van een gezelschapskitten.

Prijs van een Ragdoll

De prijs van een Ragdoll ligt rond de 800-850 Dit is voor een gezelschapskat / showkat. De prijs van een fokdier kan meer dan het dubbele hiervan zijn. Als een Ragdoll minder kost, kunt u zich afvragen waarom dat zo is.

U mag altijd contact met me opnemen als u nog vragen heeft over de aanschaf van een Ragdoll smile